Alergeny

PIZZA

ciasto składniki:

  • mąka
  • olej (słonecznikowy/rzepakowy)
  • drożdże
  • cukier
  • oliwa z oliwek

PIEROGI

ciasto składniki:

  • mąka
  • woda
  • sól

MAKARON

spaghetti, penne:

  • semolina z pszenicy durum, woda (może zawierać śladowe ilości jajek)

CREPS

ciasto naleśnikowe składniki:

  • mąka pszenna
  • jajka
  • mleko (zawartość tłuszczu 0,5-3,2%)
  • woda
  • sól
  • masło (śmietanka pasteryzowana, zawartość tłuszczu mlecznego 83%)

TORTILLA

składniki:

  • mąka pszenna
  • woda
  • oleje roślinne (palmowy)
  • stabilizatory (glicerol)
  • kwasy (kwas cytrynowy, kwas jabłkowy)
  • sól, emulgatory (E472e, E471)
  • cukier, polepszacze (E500)
  • substancje konserwujące (E202, E282), naturalny aromat

DODATKI I SKŁADNIKI (do sosów i potraw)

świeże:

  • pomidor
  • ogórek
  • papryka (słodka, ostra, chili)
  • brokuły
  • szpinak
  • cebula
  • czosnek
  • pieczarki
  • rukola
  • sałaty: pekińska, lodowa, rozszponka, bordowa strzępiona
  • cytryna

przyprawy:

  • bazylia (suszona może zawierać: gorczyce, seler, soje, dwutlenek siarki, produkty wytworzone z mleka i zbóż)
  • oregano (suszone może zwierać: gorczyc, seler, soje, dwutlenek siarki, produkty wytworzone z mleka i zbóż)
  • curry (sól, gorczyca, kolendra, kurkuma, imbir, pieprz czarny, koper, chili, barwnik: ryboflawina, może zawierać: seler, soje, dwutlenek siarki, produkty wytworzone z mleka i zbóż)
  • papryka grillowana
  • pieprz czarny mielony (może zawierać gluten, jaja, mleko (łącznie z laktozą), soję, gorczycę, seler, orzeszki ziemne i sezam)
  • sól
  • cukier
  • musztarda (woda, gorczyca, ocet spirytusowy, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, przeciwutleniacz: posiarczyn potasu (zawiera dwutlenek siarki)

mięsne, rybne:

  • filet z kurczaka
  • schab
  • mięso mielone wieprzowo-wołowe
  • boczek (boczek wieprzowy, sól, białko sojowe, stabilizatory E451, E452, substancje zagęszczające: E407, cukry: glukoza, maltodejstryna, wzmacniacz smaku: E621, aromaty, przeciwutleniacze: E316, E301, białko wieprzowe, substancje konserwujące: E250, może zwierać: jajka, mleko (łącznie z laktozą), orzeszki ziemne, seler, gorczyc, nasiona sezamu)
  • salami (miso wieprzowe, miso wołowe, tłuszcz wieprzowy, wołowa tkanka łączna, sól, białko sojowe, dekstroza, przyprawy (zawierające gorczyce i seler), czosnek, regulator kwasowości E575, ekstrakty przypraw, przeciwutleniacz E301, Barwnik E120, Substancja konserwująca E250)
  • szynka blok (mięso wieprzowe, woda, skrobia, sól, aromaty, serwetki z mleka, białko sojowe, białko wieprzowe, glukoza, przeciwutleniacz askrobinian sodu, może zawierać: gluten, orzechy, seler, gorczyce, sezam, jajka)
  • szynka parmeńska (mięso wieprzowe, sól, substancje konserwujące E252)
  • kiełbasa (miso wieprzowe, sól, aromat dymu wędzarniczego, aromat naturalny, przyprawy korzenne, przeciwutleniacz E301, substancje konserwujące: E252, E250)
  • kabanos (mięso wieprzowe, substancja żelująca: alginian sodu, sól, białko sojowe, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, przyprawy, aromaty i ekstrakt przypraw, hydrolizat białka roślinnego (z soi, kukurydzy), regulator kwasowości: mleczan wapnia, stabilizator: E460, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu, 100 g produktu otrzymano ze 185 g mięsa wieprzowego
  • tuńczyk (tuńczyk, olej sojowy, woda, sól, produkt może zawierać pozostałości: soi i selera)
  • owoce morza (małże, kalmary, krewetki, sól, stabilizatory: E331,E330, E451, E452)

sery:

  • ser żółty (pasteryzowane mleko krowie, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy)
  • gorgonzola (mleko, sól, podpuszczka)
  • ser feta (pasteryzowane mleko owcze i kozie, sól morska, podpuszczka)
  • ser mozzarella (pasteryzowane mleko krowie, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy)
  • parmezan (zawiera mleko)

pozostałe:

  • ziemniaki
  • ryż biały
  • olej (słonecznikowy / rzepakowy)
  • jajka
  • ananas kostka (ananas, woda, cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy)
  • kukurydza (kukurydza, woda, cukier, sól)
  • oliwki czarne, zielone (sól, stabilizator)
  • papryka jelapeno (papryka jelapeno, woda, sól, regulator kwasowości: kwas octowy, substancje wiążące: chlorek wapnia)
  • masło (śmietanka pasteryzowana, zawartość tłuszczu mlecznego 83%)
  • śmietana (śmietanka, stabilizatory: E339, E407)
  • majonez (olej rzepakowy, woda, ocet, cukier, żółtko jaja kurzego 3%)
  • musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, przyprawy, aromaty), sól, aromat, barwnik (karoteny), przeciwutleniacz (sól wapniowo-disodowa EDTA)